0
pichcimy

Tarta z rabarbarem

Sezon na rabarbar uważam za rozpoczęty!

Tarta z rabarbarem to idealny pomysł na cieplejsze dni i możliwość skorzystania z sezonowych owoców.

Składniki (na tartę o średnicy 30 cm):

spód :

  • 2 szklanka mąki
  • 200g masła
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru

środek:

  • 3 białka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 szklanka drobnego cukru

wierzch:

  • około 500 gram rabarbaru
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj kruche ciasto: zagnieć mąkę z masłem aż powstaną grudki. Dodaj cukier puder, żółtko i szybko wyrób gładkie ciasto. Wyrobione ciasto zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki. Po godzinie nagrzej piekarnik do 180 stopni, rozwałkuj ciasto i przenieś do wysmarowanej masłem formy. Dociśnij i obetnij nadmiar.

2. Warto przed wstawieniem do piekarnika na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wsypać np. fasolę, która obciąży ciasto.

3. Ciasto pieczemy 15 minut.

4. Gdy spód ostygnie,  w misce ubijamy białka. Gdy stworzy się delikatna pianka dodajemy powoli cukier, cukier puder oraz budyń. Po czym gotową masę wykładamy na wcześniej upieczony kruchy spód.

5. Rabarbar myjemy i kroimy na centymetrowe kawałki, które wykładamy na masę.

6. Pieczemy 40 minut w temperaturze 190 stopni.

7. Studzimy tartę i posypujemy na wierzch cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!