Przepis na  12 babeczek

Uwielbiam proste przepisy, z których w szybki sposób można przygotować dobre smakołyki. Dodatkowo muffinki z tego przepisu w bardzo szybkim tempie znikają.

Ten przepis jest o tyle prosty, że w całości wykonuje go moja ośmioletnia córcia, z wyjątkiem wstawienia do piekarnika i pieczenia. Cieszę się bardzo, że jest na tyle samodzielna i pozwala mi popatrzeć jak przyrządza ciasto na muffinki. Duma ją rozpiera, gdy każdy kto zajada muffinki zachwala ich smak 🙂

 

Składniki suche:

250 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

170 g cukru

Składniki mokre:

100 g masła (wcześniej roztopione w rondelku i schłodzone)

125 ml mleka

2 jajka

Dodatkowe składniki:

250 g porzeczek

Sposób przygotowania

→ Nastawić piekarnik  na 190 stopni

→ Połączyć razem wszystkie suche składniki i osobno w misce łączymy mokre składniki, delikatnie mieszamy by składniki razem się połączyły. Na końcu dodajemy porzeczki i jeszcze raz wszystkie składniki delikatnie mieszamy.

→ Wyłożyć ciasto do papilotek

→ Piec w piekarniku 25 minut (do suchego patyczka)

→ Na końcu oprószyć babeczki cukrem pudrem

SMACZNEGO![/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]

Pin It on Pinterest

Podziel się!

Puść ten wpis dalej w świat: