pichcimy

Ciasto gruszkowe

Nadchodzi jesień, a dni są coraz krótsze i chłodniejsze. Sezon obecnie jest na gruszki i jabłka, dlatego dzisiaj na moim stole pojawiło się jesienne ciasto z gruszkami.

Uwielbiam to ciasto zajadać jeszcze na ciepło 🙂

Składniki suche:

200 g mąki pszennej

200 g masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 roztrzepane jajka

170 g cukru

Dodatkowe składniki:

cukier do posypania

Sposób przygotowania

→ Nastawić piekarnik na 180 stopni

→ Połączyć razem wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy (ja robię to ręcznie, choć można użyć miksera)

→ Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, po czym rozłożyć równomiernie ciasto oraz na wierzchu pokrojone w plastry gruszki.

→ Całość obsypać cukrem.

→ Piec w piekarniku 60 minut.

SMACZNEGO!

You Might Also Like